Een Magische Tweede Dag in Markgräflerland: Avonturen bij Ziereisen

Ontwaken in Markgräflerland: Een Uitzicht dat Verbindt

Na een verkwikkende nacht in de zuivere berglucht van Markgräflerland, begon onze tweede dag met een betoverend uitzicht dat reikte tot aan de Vogezen. Verfrist en vol verwachting zetten we na een heerlijk ontbijt onze reis voort, eerst naar Feuerbach waar de wijngaarden van zowel Max Geitlinger als Hanspeter Ziereisen ons opwachtten.

Een Ontdekkingstocht in Efringen-Kirchen: Het Museum van Grote Wijnen

Terwijl we de verschillen en overeenkomsten tussen de wijngaarden in ons opnamen, konden we wederom genieten van de prachtige vergezichten die deze regio zo uniek maken. Onze volgende bestemming was Efringen-Kirchen, waar een ogenschijnlijk onopvallend open hek ons leidde naar de woonst annex proefruimte van Hanspeter Ziereisen en zijn vrouw Edel.

Bij binnenkomst ontdekten we een indrukwekkend museum van lege flessen van ’s werelds grootste wijnen. De collectie was zo uitzonderlijk dat het leek alsof we door een geschiedenisboek van wijn liepen, elk met zijn eigen verhaal. Hanspeter, die ons nog niet opgemerkt had, gaf ons de kans om op ons gemak deze schatten te verkennen. Mijn eerdere beschrijvingen van deze plek bleken geen overdrijving; het was werkelijk een wereldklasse museum.

Geheime Werelden: Achter de Poorten van Ziereisen

Plotseling verscheen Hanspeter aan een raam, lachend en enthousiast nodigde hij ons uit voor een rit naar de wijngaarden. Deze bleken verrassend dichtbij te zijn, of was dit het moment dat we ontdekten dat Weingut Ziereisen veel grootser en indrukwekkender was dan we ons hadden kunnen voorstellen?

We stopten naast een circustent op een braakliggend terrein met een adembenemend uitzicht over een prachtige rots bezaaid met wijngaarden. Hanspeter had zelfs een Nederlandse vlag gehesen als grap. Hij leidde ons een kleine helling af naar een verborgen wijnkelder, verborgen achter massieve houten poorten. Eenmaal binnen onthulde zich een spectaculaire ruimte die zo uit een James Bond-film leek te komen, met rijen prachtig versierde vaten onder een strak verlicht plafond, compleet met een door een Duits-Amerikaanse geluidsingenieur ontworpen muziekinstrument gemaakt van oude duigen.

Van Oude Rotsen tot Prachtige Wijnen: De Unieke Terroirs van Ziereisen

Hanspeter, die het allemaal heel gewoon leek te vinden, vertelde vrolijk over zijn plannen voor uitbreiding en de toekomst van de wijnmakerij, die zijn kinderen zouden voortzetten. Daarna reden we door naar de “Ayers Rock van Zuid-Duitsland”, een uniek stuk kalkgesteente uit de Jura, waar de wijngaarden zo dicht beplant zijn dat de wijnstokken hard moeten werken voor hun voedsel. Deze extreme omstandigheden creëren unieke microklimaten en druivenrassen, geworteld in oeroude onderstokken.

Afsluiting in Stijl: Bubbels en Bewondering in de Berghut

Na een rondleiding vol verwondering over de visie en het werk in de wijngaarden was het tijd voor een bezoek aan Hanspeter’s berghut voor een glas bubbels. Naast de indrukwekkende architectuur en het vakmanschap van het huisje, proefden we een heerlijke rosé schuimwijn, gevolgd door een glas van zijn visie op de legendarische Krug Champagne. Een mengeling van Ziereisen zijn druiven die na drie jaar houtrijping en zeven jaar flesvergisting in een fenomenale ‘’Champagne’ waren veranderd. Het begin van een memorabele proeverij.

Met een gevoel van verwondering en diepe waardering voor wat we hadden geleerd en geproefd, keken we voldaan terug op een preachtig bezoek. Dit avontuur bij Ziereisen was niet alleen een reis door de tijd en smaak, maar ook een inspirerende blik op de passie en het vakmanschap die de wereld van wijn zo fascinerend maken.

whatsapp image 2024 05 04 at 14.27.09 3 1
whatsapp image 2024 05 04 at 14.27.09 5 1

Bent u 18 jaar of ouder?

Door deze website te betreden gaat u akkoord met de algemene voorwaarden.